Біологічна хімія – наука про молекулярну сутність життя. Вона вивчає хімічну природу речовин, що входять до складу живих організмів, їх перетворення, а також зв’язок цих перетворень з діяльністю клітин, органів і тканин організму в цілому.

Хімія біологічна покликана сформувати у здобувачів вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) уявлення про особливості структури та функцій біомолекул організму людини, загальних закономірностей обміну речовин та енергії в організмі, розуміння особливостей метаболізму вуглеводів, ліпідів, амінокислот, водно-сольового обміну та їх регуляції, а також загальні особливостей перебігу метаболічних процесів у окремих органах і тканинах здорового організму та людей із певними патологіями, біохімічні «маркери» найпоширеніших захворювань людини.

Біологічна хімія висвітлює особливості структури та функцій біомолекул організму людини (статична біохімія), питання обміну речовин та енергії (динамічна біохімія), а також особливості біохімії тканин і фізіологічних функцій організму людини (функціональна біохімія).

 

Ключові слова: біологічна хімія, біоорганічні сполуки, метаболіти, моно- та полімери, вуглеводи, ліпіди, білки, ферменти, нуклеїнові кислоти, вітаміни, метаболізм основних класів біомолекул.