Дисципліна «Біотехнологія та генна інженерія» ознайомлює студентів з сучасними досягненнями молекулярної біотехнології, формує уявлення про застосування мікробіологічних систем в молекулярній діагностиці, мікробіологічне виробництво сировини для харчової, текстильної, фармакологічної, ветеринарної й аграрної промисловості, біотехнологічних методів утилізації відходів тощо. Курс включає розділи, присвячені вивченню основних маніпуляцій з  молекулами нуклеїнових кислот іn vitro; ферментів, що використовуються у генно-інженерних роботах; методів створення векторних молекул, конструювання і селекції рекомбінантних молекул ДНК. Значна увага приділяється проблемам експресії клонованих генів у складі гібридних молекул ДНК, особливостям проведення генно-інженерних робіт у бактерій, вірусів, еукаріотів.

У курсі розглядаються особливості біотехнологічних процесів отримання первинних та вторинних метаболітів, методи роботи з культурами клітин, мікроклонального розмноження та оздоровлення рослин, приклади створення та практичного використання трансгенних рослин, стійких до біотичних та абіотичних факторів довкілля. Наводяться методи ідентифікації генетично модифікованих рослин з метою оцінки їхньої якості, проблеми екологічної безпеки.

 

Актуальність. Незважаючи на постійні суперечки навколо генетично модифікованих організмів, кількість країн, які їх вирощують, постійно зростає. Людство з надією очікує створення таких організмів, за допомогою яких можна буде виготовляти цінні лікарські препарати, боротися із спадковими, раковими та іншими захворюваннями, сприяти очищенню і поліпшенню стану навколишнього середовища, запобігти продовольчій кризі майбутнього. Чи безпечні генетично модифіковані організми та їх продукти для людей? Якими шляхами досягають необхідних модифікацій живих організмів? Чому саме рослини, тварини та мікроорганізми є такими важливими об’єктами біотехнології? Відповіді на запитання, які стосуються кожного, студенти зможуть отримати, прослухавши курс «Біотехнологія та генна інженерія».

 

Ключові слова: біотехнологія, генна інженерія, методи отримання первинних та вторинних метаболітів, методи біотрансформації відходів, ГМО, клонування, вектори перенесення генів.