Генетика – найсучасніший напрямок загальної біології, який визначає стрімкий розвиток цієї науки. Використання методів генетичних досліджень дозволяє не тільки глибше вивчити структуру і функціонування генів, які контролюють розвиток будь-якого організму, але й аналізувати спадково обумовлені процеси життєдіяльності, що відбуваються на усіх рівнях організації – від організменного до біосферного.

 Актуальність. Вивчення курсу “Генетика з основами селекції” передбачає формування в майбутніх вчителів біології системи знань, пов’язаних з розумінням закономірностей генетичних досліджень та їх роль у сучасному науковому просторі, а також вмінь та навичок розв’язування генетичних задач.

Навчальний курс “Генетика з основами селекції” включає розділи, присвячені вивченню основних закономірностей і механізмів передачі спадкової інформації, виникнення  різних  форм мінливості, що забезпечують процес мікроеволюційних  змін у популяціях. Значна увага приділяється проблемам генетики популяцій, генетики людини, особливостям реалізації селекційного процесу.

 Ключові слова: спадковість, мінливість, цитогенетика, класична генетика, генетика популяцій, генетика людини, селекція, добір.